Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Άσε με μόνο να σ' αγαπώ...

Γράφει η Δήμητρα Τράκα



Έχουμε σκεφτεί άραγε ποτέ, πόσο εγωίστρια είναι η αγάπη;
Για σκεφτείτε το φίλοι μου. Πώς την εννοούμε όταν την συλλαβίζουμε; Πώς την εννοούμε όταν τη ζητάμε; Πώς την εννοούμε όταν τη διεκδικούμε; Πώς όμως την εννοούμε όταν τη χαρίζουμε;
Δούναι και λαβείν είναι όλα σε τούτη τη ζωή, ας μην το ξεχνάμε φίλοι μου. Έτσι ακριβώς είναι όμως και η αγάπη; Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην αγάπη δεν ισχύει αυτό;
Και θα σας εξηγήσω το συλλογισμό μου για να καταλάβετε τι εννοώ αμέσως. Σαφέστατα, νιώθουμε ευτυχισμένοι, όταν λαμβάνουμε αγάπη και κυρίως, όταν τη λαμβάνουμε μέσω πράξεων. Δεν έχει καμία σημασία αν η αγάπη αυτή είναι ανθρώπινη, ερωτική, γονεϊκή, παιδική, φιλική, συγγενική ή οτιδήποτε άλλο. Η αγάπη δεν κατατάσσεται σε κατηγορίες. Η αγάπη είναι μία! Σε οποιαδήποτε μορφή κι αν τη λάβουμε, έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην ψυχή μας. Μας χαρίζει ευτυχία, αγαλλίαση, πληρότητα, ασφάλεια, ηθική ικανοποίηση και πολλές φορές κτητικότητα(χωρίς αυτό το τελευταίο να σημαίνει ότι είναι πάντοτε καλό) και πολλά άλλα που μας ολοκληρώνουν ως άνθρωπο. 
Καθώς όμως γινόμαστε αποδέκτες της, αυτόματα δημιουργείται εντός μας και η "υποχρέωση" της ανταπόδοσης του ιδίου συναισθήματος. Δεν γίνεται με σκοπό, ούτε μας το επιβάλλει κανείς. Απλώς πιστεύουμε ενδόμυχα ότι για ν' αξίζουμε την αγάπη κάποιου σημαίνει πως αξίζει κι εκείνος τη δική μας. 
Δε λέω πως είναι λάθος, όμως δε λέω πως είναι και απαραίτητα ευνόητο να συμβεί. Αν κάτσουμε και σκεφτούμε, πότε είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι η στιγμή που παίρνουμε αγάπη, αλλά τη στιγμή που δίνουμε και μάλιστα τη στιγμή που επιδρά εκείνη στο πρόσωπο που την προσφέρουμε.    
Και δεν χρειάζεται να δούμε πυροτεχνήματα στον ουρανό, για να καταλάβουμε πως ο αποδέκτης είναι ευτυχισμένος. Αρκεί ένα χαμόγελο, αρκεί ένα χάδι, αρκεί ένα μόνο βλέμμα. Ο αποδέκτης μπορεί να μην είναι καλός στα λόγια, ούτε ιδιαίτερα εκφραστικός. Το γεγονός όμως ότι αισθάνεται την ολοκλήρωση, δε γίνεται να μην το καταλάβεις κοιτώντας τον στα μάτια. 
Και τότε; Τότε είναι που η εικόνα της ευτυχίας του αποδέκτη, δημιουργεί τη δική μας ευτυχία. Μόνον τότε είναι που έχει αληθινό νόημα η έννοια της αγάπης που προσφέρουμε φίλοι μου.
"Άσε με μόνο να σ΄αγαπώ!" μη διστάζουμε να πούμε αυτές τις λίγες λέξεις αν τις εννοούμε πραγματικά. Γιατί η αγάπη που δε ζητά ανταλλάγματα μπορεί να φέρει το θαύμα της ευτυχίας στη ζωή μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου